2017. július 21., péntek

Najskôr strelnice, potom dráma. Basketbalistky na ME porazili Ukrajinu

"Síce je to výhra len o bod, ale počíta sa. Keby sme prehrali, tak by sa nám postupová brána zavrela. Uvedomovali sme si to naozaj veľa. Bolo to buď - alebo, "radovala sa Hanušová. "Síce je škoda, že sme premrhali náskok až 16 bodov, ale som na dievčatá naozaj pyšná, že sme to v závere zvládli," dodala Elhotová.

Proti počiatočnému zápasu s Čiernou Horou prišlo až zázračné zlepšenie streľby.Zatiaľ čo vo štvrtok Češky trafovali len 29 percent striel, tentoraz premenili desať z úvodných 11 pokusov a vo skóre rýchlo utiekli.

Naviac Jana Veselá veľmi dobre bránila hviezdu Alinu Jagupovovou, a tak Ukrajinu držala len dvojmetrová pivotka Aleksandra Chomenčuková. "Chcem vyzdvihnúť Janu, pretože bez jej skvelé obrany by to vyzeralo inak," pochválila sp oluhráčku Elhotová.

S prestriedaním sa však Jagupovová chytila ​​a šnúrou 7: 0 sa Ukrajinkám podarilo znížiť na 30:39. Češky sa však naďalej mohli spoliehať na svoju až nečakane výbornú streľbu. Kateřina Elhotová už definitívne zažehnala angínu a za prvej polovici dala 13 bodov, triafal sa tiež pivotka Ilona Burgrová.

Za polčas tak reprezentantky dali takmer rovnako bodov ako za celý zápas s Čiernou Horou.Veľké množstvo zbytočných strát lopty v podaní rozehrávaček však držalo Ukrajinu v hre.

"Bolo to pre nás veľmi dôležité stretnutie, čo prinieslo nervozitu, ktorá pramenila vo zbytočné straty. To našu hru negatívne ovplyvňovalo. Hlavné je výhra, z ktorej máme veľkú radosť, pretože Ukrajina už proti Francúzsku ukázala, že je kvalitný, "povedal tréner Lubor Blažek.

V druhej polovici predsa len oba tímy zlepšili obranu a nárast skóre sa spomalil. Češky už sa ned ostávali k ľahkým košom, ale neustále sa im darilo držať súpera na dištanc desiatich bodov. Starala sa o to najmä Elhotová.

V závere tretej časti však Ukrajinky začali znižovať a v úvode štvrtej štvrtiny sa priblížili dokonca na tri body.Zo zápasu sa stalo dráma, Češky navyše prišli o vyfaulovanou pivotka Burgrovou.

V tej chvíli to s českými šancami vyzeralo zle, najmä keď 40 sekúnd pred koncom išli Ukrajinky prvýkrát do vedenia. Lenže slovenskej favoritky podržala kapitánka Veronika Bortelová, keď dvakrát vybojovala faul az trestných hodov rozhodla.

"Ja Verča verila, pretože je to skúsená hráčka, vyzerala v pohode a ja si bola skoro istá, že to dá," povedala Elhotová. "Veronika to zvládla super a ukázala, že je líder tímu.Ale keby nedochádzalo k nedobírání na doskoku, keď súper skóroval minimálne osem bodov z voľných pozícií, tak k tejto koncovke vôbec nedošlo, "vyhlásil tr éner Blažek.

Jagupovová síce v závere premenila nájazd, pri ktorom navyše bola zrejme faulovaný Terezou Peckovú, čo však rozhodca prehliadli a Češky mohli oslavovať dôležitú výhru. "To bolo na infarkt, pretože sme tam skoro fauloval. Nemám slov. Rozhodca boli v tú chvíľu na našej strane a asi vykompenzovali, že predtým v podobných situáciách nepískli fauly na nás, "dodala Elhotová ..


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése